Poplatky vyrieši iba nárok, podanie prezidenta je správne rozhodnutie

18.9.2015 | Ústavný súd SR môže vniesť do chaosu okolo poplatkov v ambulanciách poriadok, dnešné podanie prezidenta SR Andreja Kisku je preto správnym krokom. Kresťanskí demokrati budú podľa experta KDH na zdravotníctvo Mariana Faktora v rámci riešenia tohto problému opäť hľadať podporu pre zavedenie ochranného limitu na poplatky.

Zákon, ktorým SMER-SD zakázal poplatky v ambulanciách, sprevádzal od začiatku chaos a od prvého dňa účinnosti sa nedodržiaval. Podanie prezidenta SR Andreja Kisku na Ústavný súd SR vo veci zákazu poplatkov v ambulanciách je preto správnym krokom. „Zákon priniesol nie zákaz, ale ešte väčší neporiadok v poplatkoch. Je správne, že prezident využíva svoje ústavné právomoci na to, aby umožnil túto pre pacientov neprehľadnú situáciu upratať,“ reaguje expert KDH na zdravotníctvo Marian Faktor.

Ako dodáva M. Faktor, KDH bude opäť hľadať podporu pre svoj návrh zavedenia ochranného limitu aj na poplatky v ambulanciách. Pri doplatkoch za lieky, pri ktorých existuje ochranný limit od roku 2011, sa tento spôsob ochrany pacienta osvedčil. Poisťovne ročne vracajú svojim poistencom milióny eur. „Verím, že SMER-SD po fiasku so zákazom podporí praktické riešenie. Napokon, rozšírenie ochranného limitu na lieky, ktorý zaviedla dnešná opozícia, je aj súčasťou sociálneho balíčka SMER-SD,“ dodáva M. Faktor.

Zavedenie ochranného limitu pomôže sprehľadniť aj štruktúru poplatkov. Dnes sa vie celková suma vybraných poplatkov, ktorá presahuje 180 miliónov eur ročne. „Bez takejto evidencie nevieme ani to, aké poplatky sa reálne vyberajú,“ vysvetľuje M. Faktor. Aj preto bude vrámci KDH iniciovať rokovanie s ostatnými parlamentnými stranami o podpore zavedenia ochranného limitu.

Definitívnym riešením problému s poplatkami však je podľa M. Faktora až stanovenie jasného nároku pacienta. „Je nezodpovedné, že za posledné tri roky sa ministerstvo ani len nepokúsilo spustiť prípravu stanovenia nároku. Ak pacient jasne nevie, na čo má nárok v ambulancii, nevie sa pri požiadavke o platbu brániť,“ vysvetľuje M. Faktor. Aj preto je nárok pacient jednou z kľúčových oblastí vízie Zdravá spoločnosť, ktorá je základom volebného programu KDH pre oblasť zdravotníctva.