Politická poslušnosť poslancov Smeru opäť zvíťazila nad odbornými argumentmi a zdravým rozumom

11.3.2015 | Poslanci NR SR dnes podľa očakávaní prelomili veto prezidenta SR Andreja Kisku a opätovne schválili kontroverzný zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti. KDH považuje rozhodnutie poslancov za chybu, ktorá sa slovenským pacientom vráti ako bumerang a zákon sa v budúcnosti znova ocitne na stole zákonodarcov.

Novela zákona, ktorú pred časom NR SR už schválila, ale prezident ju s pripomienkami vrátil poslancom späť na prerokovanie, upravuje viaceré poplatky v ambulanciách a tiež ruší možnosť prednostného objednávania pacientov.

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa v tomto prípade opäť zvíťazila politická poslušnosť poslancov Smeru-SD nad odbornosťou azdravým rozumom. „Prijatá novela zákona je dôkazom toho, že ani po trojročnom vládnutí strana Smer-SD nemá jasnú koncepciu smerovania slovenského zdravotníctva. Nejednoznačnosť zákona a diametrálne odlišné výklady jeho častí ešte pred uvedením takéhoto zákona do praxe prinesú množstvo problémov, ktoré budeme musieť dodatočne riešiť,“ predpokladá predseda KDH a hovorí o tom, že poslanci vládnej strany namiesto hľadania dobrých riešení strkajú pred skutočnými problémami slovenského zdravotníctva hlavu do piesku.

Podľa experta KDH na zdravotníctvo Mariána Faktora poslanci Smeru-SD nevyužili svoju druhú šancu na to, aby priniesli skutočné a efektívne riešenia pre pacientov. „Takýto zákon, na to, aby plnil svoj cieľ, je potrebné prijať po dôkladnej analýze prostredia a dopadov, ktoré v dôvodovej správe chýbali. Namiesto zamyslenia sa nad odbornými argumentami prezidenta Andreja Kisku však poslanci zvolili populistickú stratégiu zákazu vyberania poplatkov, ktorý neprinesie nič dobré ani systému, ani pacientom. Tento zákaz sa dá prirovnať k liečbe symptómov namiesto toho, aby sme sa zamerali na zistenie a liečbu skutočných príčin ochorenia“, hovorí Marián Faktor a dodáva, že zrušením poplatkov priame platby v ambulanciách nevymiznú, ale budú v iných formách znepríjemňovať život pacientov aj naďalej.

Za východisko z tejto situácie považuje Marián Faktor jasné definovanie nárokov pacienta, ktoré mu vyplývajú z verejného zdravotného poistenia a určenie jednoznačných pravidiel na vyberanie akýchkoľvek poplatkov nad tento rámec tak, aby nemohli byť obchádzané a zneužívané v neprospech pacienta, čo sa dnes bežne deje. Zavedením limitov na doplatky je zároveň potrebné chrániť pred nadmernou finančnou záťažou najmä sociálne slabších, zdravotne ťažko postihnutých obyvateľov a dôchodcov, uzatvára Marián Faktor.